4 Mart 2015 Çarşamba

Glutensiz Portakallı Cheesecake Tarifi





MALZEMELER:

TABANI İÇİN:

2 paket glutensiz kakaolu kurabiye
2 çorba kaşığı margarin.
DOLGUSU İÇİN:
1 paket krema,
2 paket labne,
3 silme çorba kaşığı glutensiz un,
1 su bardağı toz şeker,
2 adet yumurta,
1 paket vanilya.
PELTESİ İÇİN:
3- 4 adet portakalın suyu,
2 çorba kaşığı mısır nişasta,
Yarım su bardağı su,
2 tatlı kaşığı toz şeker,
1 çay kaşığı vanilya.
YAPILIŞI:
Kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıdı serelim. (Benim kepçeli kalıbım yoktu. Kare borcama yaptım.) Tabanı için; kurabiyeleri robottan geçirelim. Tavaya margarini koyalım ve eritelim. Bisküvileri ilave edip, karıştıralım. Karışımı kalıbın tabanına elimizle bastırarak yayalım ve 1 saat buzdolabında bekletelim. Dolgusu için; geniş bir kaseye tüm malzemeyi koyalım ve iyice çırpalım. Kalıbın içine dökelim ve önceden ısıtılmış 150-160° fırında 40-45 dakika üzeri hafif kızarana kadar pişirip, soğumaya bırakalım. Peltesi için; tencereye tüm malzemeyi koyalım ve orta ateşte koyulaşana kadar karıştırarak pişirip, soğumaya bırakalım. Pelte soğuduktan sonra kekin üzerine döküp, yayalım ve soğumaya bırakıp buzdolabında dinlendirelim. Ben süslemesi için üzerine kakao serptim, portakala kakao yakışıyor.
AFİYET OLSUN...

26 Şubat 2015 Perşembe

Haşhaşlı Glutensiz Kek




MALZEMELER:

3 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay bardağı haşhaş
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar mısır unu ve pirinç unu karışımı

ŞERBETİ İÇİN:

1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su

ÜZERİ İÇİN:

1 paket kremşanti
1 su bardağı soğuk süt

YAPILIŞI:

Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım. Ardından karıştırma kabına yumurta ve şeker eklenir ve çırpılır. Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeler karıştırılır. Kıvamı kek kıvamı alana kadar un eklenir. Bu arada kabartma tozunu da unutmayın! Önceden ısıtılmış 180* fırında pişirilir. Kek soğuduktan sonra şerbeti dökülür. Kremşanti ve süt çırpılıp buzdolabında biraz soğutulduktan sonra kekin üzerine sürülür.

AFİYET OLSUN...

23 Şubat 2015 Pazartesi

BİR ÇÖLYAKLI’NIN EŞİ OLMAK…



Evet, bir çölyaklının eşi olmak çok özel ve zor bir durum. Hemşire olmama rağmen çölyak ne demek bilmiyormuşum. Sağlık sektöründe olup bir hastalığı bilmek başka, o hastalığı yaşamak bambaşka bir şeymiş. Evlenmeden önce eşim zor olabileceğini anlatmak istedi bana. Bende başta önyargılı oldum. Korktum! Ama işin içine aşk, sevgi bir de sağlık girince hiç de zor değilmiş. Zor olan yanı; aynı sofraya oturup aynı ekmeği yiyememek, sen istediğini yiyebilirken onun istediğini yiyemeyişi ya da sokakta yürürken senin aldığın tazecik sıcacık simit kokusu sana tanıdık gelirken çölyaklı eşinin hasret kaldığı lezzet olması. En kötüsü de arkadaşlarınız sizi yemeğe davet ettiğinde ya önceden yiyebileceklerini anlatırsınız (tabi samimiyseniz), ya yanına alırsınız yiyeceğini ya da siz sofrada yemek yerken o ikramları reddetmekle yetinir. İşte fedakârlık burada başlıyor. Siz dışarda sırf onun canı çekmesin diye birşeyler yemek istemezsiniz. Ya da onun canı ne çekerse evde kendi imkânlarınızla glütensizini yapmak için uğraşırsınız. Aslında bunu yapan sadece eş değil, anneler, ablalar, babalar hatta tüm aile.İşte benim hikâyemin can alıcı başlangıcı…Eşimle tanıştıktan sonra ona glütensiz tarifler yapmak onu mutlu etmek için çok uğraştım. Elim de biraz yemek yapmaya yatkındır. Bunun verdiği cesaretle normal kek, pasta, börek tariflerini glütensiz olarak yapmaya başladım. Ve beklediğim sonucu çok fiyasko yaşamadan elde ettim. Baktım ki ben başarabiliyorum, neden başkalarına yardımcı olmayayım? O yüzden de yaklaşık 6 ay önce bir blog sayfası açtım. Takdir edersiniz ki çevre pek olmayınca geniş bir kesime hitap etmek zor oluyor. Ama bir şekilde tariflerimin yayılıp diğer çölyaklı dostlara ulaşmasını sağladım. Tek istediğim benim gibi zorlanan ya da çölyaklı bir aile bireyi olanlara yardımcı olmak. Ve tabi ki çölyaklıların da bizim gibi yiyebileceği yemekler elde etmek ve bunun herkese ulaşmasını sağlamak. Bu amaçla çıktığım yolda aldığım sonuçlar beni mutlu etti. Umarım daha da yararlı olmak için daha da fazlasını başarabilirim.
Bu köşeden sizlere, yaşadığım deneyimlere dayanarak her hafta çölyak ile yaşamanın zorlukları , hem Türkiye’de hem de dünyada insanların çölyağa bakış açıları ile ilgili paylaşımlarda bulunmayı hedefliyorum. Aslında, özetle size çölyağı daha yakından tanıma fırsatı sunmaya çalışacağım.

19 Şubat 2015 Perşembe

Glutensiz Adana Köfte




MALZEMELER:

500 gr kuzu kıyma
1 adet kapya biberi (kırmızı dolmalık biber)
2 adet yeşil biber
1 adet soğan
Tuz
Pulbiber
1/2 muskat cevizi rendesi
1 çay kaşığı kimyon

YAPILIŞI:

Yeşil biber ve kapya biber bıçak yardımıyla incecik doğrayın. Karıştırma kabına tüm malzemeleri ekleyin ve yoğurun. Karışımı buzdolabında biraz dinlendirin. Sonrasında istediğiniz şekli verip kızartın. Ve isterseniz patates püresi ile servis edin. (ben öyle yaptım.)

AFİYET OLSUN...

Glutensiz Çikolatalı Sufle




MALZEMELER:

3 yumurta
80 gr bitter glutensiz çikolata
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı glutensiz un
50 gr tereyağ
Pudra şekeri

YAPILIŞI:

Öncelikle fırını 220* ayarlayalım. Tereyağ ve çikolatayı teflon tavaya alıp kısık ateşte eritelim. Ayrı bir kapta yumurta ve şekeri çırpalım. Eriyen karşıma unu ekleyip iyice yedirdikten sonra yumurta ve şeker karışımına ekleyelim. Homojen bir karışım elde edene kadar karıştıralım. Isıya dayanıklı fırın kaplarını yağlayıp eşit miktarda karışımdan dökelim. Isınan fırına koyup 8 dk pişirelim. İlk sıcaklığı geçene kadar bekleyip üzerine pudra şekeri serperek servis edelim.

AFİYET OLSUN...

17 Şubat 2015 Salı

Glutensiz Şerbetli Tatlı




MALZEMELER:

1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta
2 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İrmik (dışını kaplamak için)

ŞERBETİ İÇİN:

3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su

YAPILIŞI:

Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Şeker ve suyu tencereye alıp kaynatalım . Çok kaynatıp ağdalaştırmayacağız. Sonrasında ılıması için kenara alalım. Hamurunu hazırlayalım. Karıştırma kabına yumurtaları kırıp çırpalım. Sonrasında un hariç tüm malzemeleri koyalım. Unu eleyerek ekleyelim. Çok fazla eklerseniz ekmek gibi olur. Ele yapışmayan yumuşacık kıvamı olması lazım. Sonrasında istediğiniz şekli verip irmikle dışını kapladıktan sonra yağlı kağıt serili tepsiye alalım. 170* ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirelim. Fazla pişerse kuru olur. Ardından tepsiyi alıp hafif ılıttıktan sonra şerbeti döküyoruz. Soğuduğunda afiyetle servis edip yiyoruz.

AFİYET OLSUN...

11 Şubat 2015 Çarşamba

Glutensiz Şeker Hamuru Kaplı Çikolatalı Pasta




MALZEMELER:

6 yumurta
1+1/3 glutensiz un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı kakao

PASTACI KREMASI:

3 yemek kaşığı kakao
6 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu
25 gr tereyağ
1 su bardağı toz şeker
1 lt süt
100 gr glutensiz bitter çikolata
2 paket vanilin

SÜSLEMESİ İÇİN:

Şeker hamuru


YAPILIŞI:

Pandispanya keki için yumurta ve toz şeker iyice çırpılır. diğer kek malzemeleri eklenerek çok çırpıp havası inmeden karıştırılır. Dikdörtgen fırın tepsisine dökülür ve önceden ısıtılmış 180* fırında 10 dk pişirilir ve sonrasında soğuması için beklemeye alınır. Bu sırada kreması hazırlanır. Kakao, un, toz şeker ve süt bir tencereye alınır ve topak olmasın diye iyice çırpılır. Ocakta pişirilmeye başlanır. Kabarcıklar oluşmaya başladığında kısık ateşe alınır ve çikolatayla vanilin eklenir. Çikolata eriince ocaktan alınır ve tereyağ eklenir. Soğutulur. İyice soğuması gerek. (Eğer kıvamı sıvı gelirse pişirme esnasında mısır nişastasını sulandırarak ekleyebilirsiniz.) Pandispanyayı istediğiniz şekilde kesebilirsiniz. Her kata krema sürülerek tüm pandispanya katları üst üste konur. en son dış kat tamamen kremayla sıvanıp buzdolabında bir kaç saat bekletilir. Sonrasında ben beyaz şeker hamurunu açıp kapladım. Süslemesi size kalmış. Ama iç dokusu yumuşacık ve kremadan dolayı hafif ıslak. Çok lezzetli yani...

AFİYET OLSUN...

Glutensiz Ispanaklı Tuzlu Kek





MALZEMELER:

3 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 büyük demet ıspanak
1 paket kabartma tozu
100 gr eritilmiş tereyağ
1/2 çay bardağı süt
5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 fiske karbonat
2 su bardağı glutensiz un (1/2 su bardağı mısır unu kalanı glutensiz un olursa daha kıvamlı olur)
İstenilen miktarda peynir (kaşar peyniri, beyaz peynir...isteğinize bağlı)
Karabiber

YAPILIŞI:

Ispanaklar güzelce yıkandıktan sonra ince doğranır. Karıştırma kabına yumurta ve tuz alınır ve iyice çırpılır. Ispanak ve peynir dışında tüm malzemeler eklenerek karıştırılır. En son peynir küçük küpler halinde doğranıp ıspanakla birlikte karıştırma kabına eklenir ve homojen olana kadar karıştırılır. Yağlanmış fırın kabına alınıp 170* önceden ısıtılmış fırında pişirilir. (İstenirse üzerine de kaşar rendesi koyabilirsiniz.)

AFİYET OLSUN...

9 Şubat 2015 Pazartesi

Çölyak Hastalığında Diyetin Önemi

Merhaba Sayın Çölyaklı Arkadaşlar,


Sizinle paylaşmak istediğim önemli bir konu var. Bu aralar sosyal medyada yaygın olan biorezonans tedavisi adı altında çölyak tedavisi söylentileri dolanıyor. Bunlara inanıp umutlarınızı hayallerinizi sakın yıktırmayın. Buna sakın izin vermeyin! Aslında anlatmak istediğim konu çölyakta diyet yapmanın önemi ile ilgili...
Eşim yaklaşık 6 yıl kadar önce çölyak tanısı aldı. Tabi evlenene kadar tamamiyle diyete uyum göstermedi. Hatta evlendikten sonra da ara ara ısrarlarıma rağmen diyetini bozdu. Ben bu blog sayfasını açıp bu tarifleri elde edene kadar bu durum böyle gitti. Yaklaşık 6 aydır söz dinleyip diyetini hiç bozmadı. Hep diyeti bozarsa sonuçları neler getirir korktum. Ayrıca çölyak tanısı aldığında hiç belirti göstermeyen, diyeti bozduğunda rahatsızlanmayan bir çölyaklıydı. Bizde 'Acaba yanlış teşhis mi?' diye çok düşündük. 192 boyunda 110 kg biri. Hani herkesin aklında 'çölyak hastaları zayıf olur' düşüncesi var ya yada diyet olmadığında veya küçük bulaşlar olduğunda hastalık belirtisi beklenir ya benim eşimde bunların hiç biri yok. Hatta Ankara'da özel bir hastanede tetkiklerini yaptırdıktan sonra Dr'a sonuçları gösterdiğimizde inanmadı. 'Çölyaklı insanlar zayıf, çelimsiz olur' dedi. Ama eşim tam tersine... Bir çölyaklı eşi olarak elimden gelenin fazlasını yapmaya, ona yardımcı olmaya çalışıyorum. Geçenlerde yine beni dinlemeyip diyetini bozdu ve acile götürdük. Bir bulantı bir kusma, şişkinlik... Bizim diyeti bozduğumuzda belirti vermeyen çölyak şimdi kendini göstermeye başladı. Demek ki ilerledi!!! Ben sonuçlarını neler yaşayabileceğini anlatmaya çalıştım... Ancak acile gittiğimizde anladı hata yaptığını. 
Demem o ki çölyak sadece diyet yapmayı gerektiren ve kesinlikle diyete uyumdan vazgeçilmemesi gereken bir durum. Yani diyete uyum olmadığında ilerleyen bir durum. Bunun için lütfen sayın çölyaklı arkadaşlarım sakın diyetinizi bozmayın. Bozmanız için baskı yapanlara taviz vermeyin. ÇÖLYAK ÖMÜR BOYU DİYET YAPILMASI GEREKEN BİR HASTALIK... HASTALIKTAN ZİYADE BİR YAŞAM ŞEKLİ...

Hepinize sabır dileklerimle!!!

6 Şubat 2015 Cuma

Glutensiz Meyveli Çikolata




MALZEMELER:

Çikolata (mabel, sagra, tadelle...)
Muz
1 portakal kabuğu rendesi
Dövülmüş ceviz

YAPILIŞI:

Benim hindistancevizi bombası tarifinden artan çikolata ile yaptığım bir tarif. O yüzden çikolata için miktar yazmadım. İstenildiği kadar :))  Benmari usulü eritilmiş çikolata biraz ılıdıktan sonra içerisine ceviz, küp doğranmış muz ve portakal kabuğu rendesi konur ve karıştırılır. İster çikolata kalıbına ister muffin kek kağıdına dökün sonrasında buz dolabında donuncaya kadar bekletin.

Veee.... AFİYET OLSUN...

Hindistancevizi Bombası




MALZEMELER:

1 paket kremşanti
1 su bardağı soğuk süt
Hindistancevizi

İÇİ İÇİN:

Ceviz, fındık, fıstık isteğe bağlı

DIŞ KAPLAMASI İÇİN:

250 gr çikolata
3 yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI:

Kremşanti süt ile çırpılır ve içine aldığı kadar hindistan cevizi eklenir. Ele yapışmayacak şekilde olacak. Sonrasında buzlukta 15-20 dk dinlendirilir. Yaptığımız karışımdan ceviz büyüklüğünde alınır ve içine ceviz yerleştirilip top haline getirilir. Tüm karışıma aynı işlem uygulandıktan sonra çikolatayı eritene kadar buzdolabında bekletilir. Çikolata benmari usulü eritilip yağ eklenir ve homojen olması için çokça karıştırılır. Sonrasında hazırlanan toplar çikolataya batırılır ve folyo kaplı servis tabağına alınır. Tüm toplara aynı işlem uygulandıktan sonra çikolata donana kadar buzdolabında bekletilir.

AFİYET OLSUN...

5 Şubat 2015 Perşembe

Glutensiz Elmalı Kurabiye





MALZEMELER:

175 gr margarin
1 su bardağı toz şeker
1 adet yumurta sarısı
Aldığı kadar GLUTENSİZ un
1 yemek kaşığı kabartma tozu
yarım su bardağı pekmez
1 çay kaşığı tarçın

İÇİ İÇİN:

2 adet rendelenmiş elma
1 tatlı kaşığı tarçın
5 yemek kaşığı toz şeker
Dövülmüş ceviz
Portakal kabuğu rendesi

YAPILIŞI:

Elmalar bir tavaya alınır ve biraz kavrulur. Üzerine diğer tüm malzemeler eklenir ve soğuması için kenara alınır. Hamur için tüm malzemeler karıştırma kabına alınır ve yoğurulur. Yoğurulan hamur streç filmle ince bira tabaka halinde sarılır ve 15 dk dondurucuda beklenir. Sonrasında hamur açılarak geniş ağızlı bir bardak yardımıyla yuvarlaklar elde edilir. Tüm hamura aynı işlem uygulanır. Yuvarlakların birinin üzerine elmalı harçtan konur ve diğer hamur üzerine kapatılır. Fırın tepsisine dizilir ve önceden ısıtılmış 170* fırında kızarana kadar pişirilir. Soğuduğunda pudra şekeri serpilerek servis edilir.

AFİYET OLSUN...

Glutensiz Elmali Portakalli Turta




Ben bu tarifi glutenli olarak misafirlerime yapmıştım. Çok beğendim. Glutensiz olarak eşime denedim. İlk denemem olmasına rağmen güzeldi. Hatta normal tarifinden tek farkı DAHA LEZZETLİ OLMASI :))

MALZEMELER:

HAMURU ICIN:

1 su tozseker
1 cay bardagi siviyag
1/2 paket margarin
1 portakalkabugu rendesi
1 paketvanilya
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
Aldigi kadar un ( glutensiz un ve misir unu karisimi )

ICI ICIN:

2 orta boy elma
1 portakalin ici kucuk dilimlenmis
1 tatli kasigi tarcin
1/2 su bardagi tozseker
Dovulmus ceviz

YAPILISI:

Once ic malzemeleri hazirlayin. Elmalari soyup rendeleyin ve icine dilimlediginiz portakali ve diğer iç malzemelerini ekleyin. Güzelce karıştırıp hamuru hazırlayana kadar sulanması için bir kenara alın. Şimdi hamuru için un hariç tüm malzemeleri karıştırma kabına alın ve unu mısır unu ve glutensiz unu eşit olacak şekilde aldığı kadar ayarlayın. Yani hamuru normal tart hamuru kıvamında olacak şekilde unu ekleyip yoğurun. Hamurun 1/3 kadarını ayırıp kalan kısmını kalıba döşüyoruz. Ben borcama yaptım ama siz isterseniz tart kalıbında yapabilirsiniz. Sonrasında hazırladığınız iç harcı süzgece alarak suyunu iyice süzdürün. Tart hamurunun üzerine bir kaç çatal darbesiyle delik açıp iç harcı düzgün bir şekilde üstüne serin. Ayırdığınız hamuru istediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz. 180* ısıtılmış fırında güzelce kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN...

20 Ocak 2015 Salı

Glutensiz Balkabaklı Kadayıf Dolması




MALZEMELER:

1 paket glutensiz pirinç makarnası (Rice Vermicelli Carrefoursa markette mevcut)
Dövülmüş ceviz
1 dilim balkabağı

ŞERBETİ İÇİN:

2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1-2 damla limon suyu

YAPILIŞI:

Öncelikle balkabağını az suda haşlanıp blender yardımıyla püre haline getirilir. Kaynamış ama sıcağa yakın ılıklıkta bir miktar su geniş bir kaba alınır. Pirinç makarnalarından 1 parçası suya konur ve yumuşadığında çıkarılır. Tezgaha aldığımız yumuşamış pirinç makarnası ikiye bölünür ve üzerine balkabağı-ceviz eklenerek sıkıca sarılır. Tüm makarnaya aynı işlem uygulanır ve borcama dizilir. Her birinin üzerine tereyağı konur. 220* ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir. Aynı zamanda şerbeti de hazırlanır. Kadayıf fırından alındıktan sonra ilk sıcaklığı geçince ılık şerbet dökülür ve çekmesi beklenir. Soğuduktan sonra ceviz ile süsleyip servis edebilirsiniz. (Benim ilk denemem ama lezzeti aynı kadayıf gibi hiç farkı yok. sadece ben biraz gevşek sardım o yüzden siz sıkı sarın daha güzel görünsün. Ben şerbetini daha çekmeden foto çektim. Tarif Vildan Hanım'ın tarifidir. Ayrıntılı resimler onun blog sayfasında mevcut.)

AFİYET OLSUN...

Glutensiz Sandviç Ekmeği




MALZEMELER:


2 su bardağı ılık su
3 tatlı kaşığı tuz
6 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
 Aldığı kadar glutensiz un
1 paket kuru maya
1 paket kabartma tozu



YAPILIŞI:

Ilık su ve süt karıştırma kabına alınır ve maya ile şeker eklenip erimesi sağlanır. Diğer tüm malzemeler sırasıyla eklenir ve ele yapışmayan orta yumuşaklıkta bir hamur elde edilir. Ortalama 30-45 dk mayalanması için oda sıcaklığında dinlendirilir. Yağlanmış fırın tepsisine istenilen şekil verildikten sonra önceden ısıtılmış 190* fırında pişirilir. Fırına bir kap içinde su koyarsanız çok kuru olmuyor. Sonrasında sandviç yapılır ve afiyetle yenir.

AFİYET OLSUN...

14 Ocak 2015 Çarşamba

Glutensiz Ispanaklı Üzümlü Kek






MALZEMELER:

1 su bardağı ıspanak (haşlanıp, suyu süzüldükten sonra blenderdan çekilmiş )
1 su bardağı sıvı yağ
1 avuç kuru üzüm
1 çay bardağı hindistan cevizi
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı mısır unu, 1/2 su bardağı pirinç unu, 1/2 glutensiz un (ben metvak kullandım)

ÜZERİ İÇİN:

1 su bardağı soğuk süt
1 paket kremşanti

YAPILIŞI:

Ispanakların yaprak kısımları biraz su ile haşlanır ve suyu süzüldükten sonra blendera çekilir. Yumurta ve şeker karıştırma kabına alınır ve şeker eriyene kadar çırpılır. Sonrasında diğer tüm malzemeler eklenir (ıspanak hariç). Tüm malzemeler homojen karışım elde edene kadar karıştırılır. Püre de eklenir ve spatula yardımıyla kabartma tozunun etkisini azaltmadan yavaşça karıştırılır ve homojen bir karışım elde edilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine karışım alınır ve önceden 180* ısıtılmış fırında pişirilir. Kremşanti süt ile çırpılır. Fırından alınan kek kenarlarından biraz kesilir ve üzeri kremşanti ile kaplanır. Ayırdığınız kek parçalarını süslemek için üzerine kullanabilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

7 Ocak 2015 Çarşamba

Glutensiz Su Boregi



MALZEMELER:
6 yumurta
1 yemek kasigi tuz
2 kahve fincani yogurt
1 kahve fincani sut
7 subardagi un (2 sb. misir unu, 2 sb. pirinc unu, 3 sb. metvak glutensiz un kullandim ben)
Yufka aralarina surmek icin 3 corba kasigi tereyag, 1 corba kasigi zeytinyag



YAPILISI:
Hamur icin tum malzemeler bir kaba alinir ve yogrulur. Hamur sert oluyor ama korkmayin oyle olmasi gerekli. 10 tane es parca beze elde edin ve uzeri ortulu 20 dk dinlendirin. Bu arada genis ve derin bir tencerede su kaynatin ve icine yarim limon sikin. Baska bir tencereye de soguk su alip ocagin yanina koyun. Hamuru acin ve buyuklugune gore ikiye bolerek kaynayan suyun icine koyun duzgunce ve kronometre ile 1 dk tutup haslayin. Aninda alip soguk suya atin ve yagladiginiz tepsiye yerlestirin. Kivrimli koyarsaniz daha ii olur. Her hamur icin ayni islemi uygulayin ve 5 bezeyi tamamladiktan sonra ic malzemesini koyun. Ben peynirli yaptim. Bu arada en bastan her kata erittiginiz yagdan fircayla surun. Tum hamurlar icin ayni islemi yapin ve son hamuru uste duz yerlestirin. Uzerine tereyag surun ve 180* firinda ilk 20 dk pisirin. Sonrasinda firinin derecesini 200'e cikarin ve uzeri kizarana kadar pisirin.


AFIYET OLSUN...